VAN KAS NAAR MOESTUINBAK OP HOOGTE

19 apr. 2024, door Laura

Dat we ons product de Sidekick zowel als kweekkas en als moestuinbak op hoogte kunnen gebruiken heb je misschien al wel gehoord: vanaf ontkieming tot aan de oogst van al jouw favoriete soorten is de Sidekick er om je te helpen in de tuin. Maar hoe maak je die switch van kas naar moestuinbak nu eigenlijk? We nemen je mee stap voor stap in hoe je de Sidekick in een mum van tijd om kunt toveren van een kweekkas op wielen naar een moestuinbak op hoogte.

STAP 1

Geef je (jonge) planten, na een korte periode van afharden, een tijdelijke veilige plek om te vertoeven terwijl jij de Sidekick prepareert tot moestuinbak op hoogte.

Je hebt je zaden in de Sidekick als hun beschermde, warmere omgeving laten ontkiemen en inmiddels (hopelijk) tot redelijke grootte laten groeien. Ze zijn bijna zover om naar buiten te gaan, maar niet voordat je ze hebt 'afgehard'. Die jonge planten hebben namelijk een korte periode nodig om rustig te wennen aan het weer buiten. Hoewel de overgang groter is wanneer je eerst binnen in huis voorzaait, is het zelfs wanneer je in (de Sidekick als) kas voorzaait belangrijk je planten eerst even te laten wennen aan de nieuwe omstandigheden. Wanneer je planten al redelijk groot beginnen te worden en stilletjes aan ook uit hun potje beginnen te groeien (je ziet dan vaak de wortels onder uit de potjes verschijnen) zet je ze elke dag een paar uurtjes buiten. Eerste dag een uurtje. Tweede dag 2 uurtjes. Je snapt het wel. Het beste bouw je het rustig aan op.

Als je plantjes dan ook een keer een nacht buiten hebben overleefd, kun je er zeker van zijn dat ze klaar zijn om uitgeplant te worden. En wanneer je de Sidekick klaarmaakt tot moestuinbak zet je ze tijdelijk even op een veilige plek, zodat je geen enkel plantje per ongeluk kunt omstoten.

STAP 2

Geef de bodem van de Sidekick vervolgens eerst een kleine poetsbeurt. Zorg ervoor dat je grove stukken aarde weghaalt en dat het kraantje water goed door laat lopen.

En wist je dat?! Bij elke Sidekick een klein zeefje geleverd wordt, zodat je het kraantje al tijdens het voorzaaien schoon kunt houden? Als je dit zeefje gebruikt hebt, zal het schoonmaken uiteindelijk niet zo’n grote klus zijn. Maar het is wel belangrijk dat (grove) stukken aarde die mogelijk uit je potjes of trays zijn gekomen, op te ruimen. Het kraantje moet het water natuurlijk goed door kunnen laten. Je kunt het kraantje er ook altijd even afdraaien om deze onder de kraan even goed schoon te maken. 

STAP 3

Leg (eventueel) de inlegbodems en/of het worteldoek op de bodem van de Sidekick om overtollig (regen)water altijd goed weg te laten lopen. Vergeet daarbij niet om ook het kraantje helemaal open te draaien.

Omdat we in de Sidekick enkel het kraantje hebben als afvoer van water is het belangrijk dat deze eigenlijk altijd alleen maar water afvoert. Want te veel water wat blijft staan in de bak en niet afgevoerd kan worden, heeft mogelijk het rotten van wortels tot gevolg. Gebruik je de Sidekick in combinatie met de inlegbodems en het worteldoek dan blijft hij 1). schoon van vuil/aarde, kan 2). al het overtollig (regen) water eenvoudig onderin de bak verzamelen en met een kleine afschot naar links via het kraantje worden afgevoerd, en 3). de switch terug van bak naar kas ook weer makkelijk gemaakt worden. Vergeet vervolgens niet het kraantje open te draaien en eventueel een emmer of gieter onder het kraantje te plaatsen zodat je elk druppeltje water ook eenvoudig op kunt vangen.

STAP 4

Vul de Sidekick vervolgens met tuinaarde, potgrond en/of natuurlijk materiaal van jouw voorkeur. Pak je plantjes er nu maar weer bij want het enige wat je nu nog te doen staat is uitplanten!

Wat je uitplant is natuurlijk helemaal aan jou, maar wij zijn enorm fan van een aantal specifieke soorten die het ook super doen in de Sidekick als moestuinbak op hoogte. Denk daarbij aan sla, paksoi, bieten, radijs, spinazie, Oost Indische kers, snijbiet, bladmosterd, postelein, verschillende kruiden, wortels, komkommer - om zo maar eens een aantal soorten op te noemen. Wij zijn benieuwd naar jouw plannen!

KLIMMERS

En waar we de Sidekick vanaf nu ook mee kunnen vullen zijn klimplanten! Jawel, tomaten, komkommers, peulen of andere kleurrijke klimplanten - met het klimrek als ondersteuning is het de perfecte aanvulling aan de Sidekick. Beschikbaar in twee verschillende hoogten, afhankelijk van wat je wilt laten groeien en wat je mooi vindt. 

En that’s it! De Sidekick van kas naar moestuinbak op hoogte. Klaar om gevuld te worden met al jouw favoriete soorten om zo een stukje tuin te creëren waar je heerlijk van kunt oogsten en ultiem van kunt genieten. Ook tuinieren in de Sidekick? Neem een kijkje hier

LAAT EEN OPMERKING ACHTER

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Lees verder!

Een aantal andere leuke blogartikelen die je misschien ook wel interessant vindt!