5 PLANTEN DIE WIJ IN DE SIDEKICK ALS KWEEKKAS LATEN GROEIEN IN MAART

18 mrt. 2024, door Laura

Hoewel er in februari ook al het een en ander te doen was in de tuin, is maart toch echt de 'big seed sowing month' en over het algemeen dus een drukke periode in het groeiseizoen. En nu er dus een hele hoop (voor)gekweekt kan worden, laten wij je met liefde vijf van onze topfavorieten zien die wij deze maand in de Sidekick als kweekkas laten groeien.

1

PEULTJES

Ze groeien vrij snel, geven de lekkerste oogst en krijgen daarom elk jaar weer een plekje in de tuin: de peultjes! Omdat de plant al snel 1.30 meter tot 1.50 meter hoog kan worden, kweek ik ze enkel voor in de Sidekick. Zodra ze groot genoeg zijn, plant ik ze uit in een grote pot met klimsteun die ik voor een mooi plaatje uiteraard dichtbij de Sidekick zet. De plantjes kiemen (vanaf februari) al redelijk snel in de Sidekick als kas en blijven, in tegenstelling tot wanneer je ze binnen in huis laat groeien, compact van aard.

2

SLA

In de Sidekick kun je allerlei soorten voorkweken, maar sla is en blijft een grote favoriet hier! Ik kijk nu al uit naar die fijne barbecueavonden wanneer de tafel weer vol staat met heerlijke, kleurrijke salades uit eigen tuin! Ik kweek nu al enkele jaren meerdere soorten op, die ik later in de Sidekick bij elkaar kan uitplanten voor een soort saladebar op wielen. Nu staat er Little Gem (bindsla) en Little Leprechaun (paarskleurige bindsla) in, maar ik heb bijvoorbeeld ook nog mesclun, bladmosterd en eikenbladsla die ik deze maand nog een plekje krijgen in de Sidekick als kweekkas.

3

KORENBLOEMEN

Het is voor mij het eerste jaar dat ik me eigenlijk écht aan de bloemen waag. Ik had al wel eens wat eerder zelf opgekweekte bloemen in de tuin uitgeplant, maar bij lange na niet de variatie in soorten die ik nu van plan ben uit te planten. Toen ik de tuin ging plannen voor dit jaar, wist ik wel dat de korenbloemen (blue ball) een plekje moesten krijgen. Want wat ik zo leuk vind aan deze bloemen is dat de blaadjes ervan niet alleen heel mooi zijn, maar ook nog eens eetbaar! We hebben maar een klein stukje aan de voorkant van het huis, dus van elke soort worden het maar kleine beetjes.

4

(SNIJ)BIET

Ze staan allebei in de Sidekick: snijbiet, maar ook de gewone biet. Ofja, zo gewoon zijn die bietjes niet, want de binnenkant van de Chioggia variëteit die ik heb gezaaid is echt fantastisch! Ik kweek ze altijd voor in trays, plant ze als 'kluitje' volledig uit in de Sidekick als moestuinbak en dun later uit voor een optimale groei.

5

PAKSOI

Voorgaande jaren hebben we vooral tatsoi in de tuin gehad. Mocht je dat niet kennen: het is heel vergelijkbaar met paksoi, alleen blijven de blaadjes kleiner. Ik moet ze nog gaan zaaien, maar dit jaar wordt het voor de verandering dus eens paksoi!

Dit waren 5 planten die wij in de Sidekick als kweekkas laten groeien in maart. Er is nog een hele hoop meer dat in de Sidekick staat te vertoeven op het moment: allemaal korte, gedrongen en sterke plantjes om de tuin straks weer volop te kunnen vullen!

LAAT EEN OPMERKING ACHTER

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Lees verder!

Een aantal andere leuke blogartikelen die je misschien ook wel interessant vindt!

EEN TERUGBLIK OP DE AFGELOPEN WEKEN
HET TUINJAAR VAN LEO EN LAURA
3 REDENEN WAAROM JE IN 2024 ECOLOGISCH WILT TUINIEREN
9X VOORDELEN VAN (MOES)TUINIEREN OP HOOGTE