3 redenen waarom je in 2024 ecologisch wilt tuinieren

En hoe je dat ook zónder tuin gewoon kunt doen!

19 dec. 2023, door Laura

De wereld kunnen we niet veranderen, maar beter maken wel! En door ecologisch te tuinieren zijn we al een hele stap dichter bij een groener, bewuster en gelukkiger leven. Hoe precies? In dit artikel benoemen we 3 redenen waarom ook jij in 2024 ecologisch wilt tuinieren.

Reden 1
Alles voor de biodiversiteit

Ecologisch tuinieren moedigt de diversiteit van planten, insecten, vogels en andere (kleine) dieren aan. Het aanleggen van een biodiverse tuin met vooral inheemse planten en bloemen nodigt verschillende soorten insecten en dieren uit, en dat heeft een positieve bijdrage op een gezond ecosysteem. Het helpt onder andere bij de bestuiving van planten en het natuurlijk in evenwicht houden van plagen, waardoor er bijvoorbeeld ook minder behoefte is aan bestrijdingsmiddelen. Zoals je je misschien wel voor kunt stellen staat al het leven hier op aarde in verbinding tot elkaar, en hoewel het in eerste opzicht misschien niet meteen lijkt, helpt ook jóuw tuintje - hoe klein of groot - bij het in stand houden van dit fijne systeem.

Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit betekent eigenlijk gewoon de grote verscheidenheid aan levende wezens op onze planeet. Het omvat alles, van planten, dieren tot kleine organismen, en zelfs de ecosystemen waarin ze leven. Het idee achter biodiversiteit is dat er een heleboel verschillende soorten zijn, en ook veel verschillende genen binnen die soorten. En dit is super belangrijk omdat die verscheidenheid ons ecosysteem stabiel en gezond houdt. Het helpt bij dingen zoals het reguleren van ons klimaat, het zorgen voor schone lucht en water, en zélfs bij het verbouwen van ons voedsel.

Ecologisch tuinieren voor de biodiversiteit
Het aanleggen van een tuin, en zélfs wanneer je dit doet met verhoogde (moestuin)bakken, levert een positieve bijdrage aan het ondersteunen van de biodiversiteit. Verhoogde (moestuin)bakken zijn geweldig om zelfs met een beperkte buitenruimte groen toe te voegen in de tuin. En dat heeft een paar grote voordelen.

Alle bloemen, planten, kruiden en groenten die je een plekje geeft om in jouw tuin groot te groeien, dienen niet alleen als opbrengst voor jou, maar ook als voedsel en schuilplaats voor bijvoorbeeld insecten en andere kleine dieren. Hoe meer verschillende soorten je uitplant in de tuin of in verhoogde bakken, hoe groter de variatie in voedselbronnen en schuilplaatsen, en hoe meer van deze kleine dieren je dus uitnodigt in de tuin. De bloeiers trekken bovendien bestuivers als bijen en vlinders aan, en dat is essentieel voor de voortplanting en dus het behoud van vele plantensoorten. Je ondersteunt de lokale biodiversiteit door vooral inheemse soorten in de tuin uit te planten.

Dus! Maak van jouw buitenruimte een fijne plek, waarin zowel jij als onze kleine dierenvrienden kunnen vertoeven. En hoe meer we dit met z'n allen doen, hoe beter dat is voor onze mooie wereld en alles wat er leeft!

Reden 2
Optimale gezondheid

In een ecologische tuin creëren we niet alleen een gezonde leefomgeving voor planten en beestjes, maar ook voor onszelf! We tuinieren met de intentie de kwaliteit van de omgeving waarin we leven te verbeteren door onder andere pesticiden en kunstmest te verbannen uit de tuin. We kweken biologische, verse en onbespoten groenten, kruiden, fruit en bloemen die groeien op de seizoenen in de tuin. Dit alles om onze voedselproductie te verduurzamen, de negatieve effecten op onze gezondheid zo veel als mogelijk te beperken en om onze bodemkwaliteit te behouden.

Een ecologische tuin in verhoogde (moestuin)bakken heeft als voordeel dat je invloed hebt op de materialen waarmee je de bak uiteindelijk vult. Een gezonde bodem is een gezonde omgeving voor planten, dieren en bodemorganismen, en op onze beurt ook een gezondere oogst!

Reden 3
Geluk is alles

Volledig in harmonie met de natuur, betekent ecologisch tuinieren ook: zoveel mogelijk zelf doen, en laat zelf doen nu gelukkig maken. Bezig zijn met de pure basis van het leven, hoe je tuin er dan ook uit mag zien. Zien dat alles opkomt en dat dat wat je zaait ook daadwerkelijk nieuw leven aantrekt in de tuin. Om te spreken in termen van biodiversiteit, worden niet alleen de planten en beestjes hier blij en gelukkig van, maar ook zeker wij als mens. En als je stil kan staan bij al die overvloed om je heen, zie en ervaar je dat geluk als geen ander.

Geen beperkingen
Zoals je hier leest, kan ecologisch tuinieren ook zeker zónder beschikbaarheid tot een grote lap grond! Ga voor (inheemse) soorten die eenvoudig in potten of bakken te kweken zijn en wissel af tussen verschillende soorten en kleuren. Maak van de tuin zowel voor jou als voor alle planten en diertjes een geweldige plek om van te genieten. Onze community is er wat ons betreft eentje van blijdschap, geluk en vreugde over alles wat we samen kunnen doen op de weg naar verandering en een zogezegde nieuwe way of living. Hoe je jouw tuin ook inricht, en welke soorten je dan ook introduceert, het is geweldig dat je meedoet!

Zoek je nog een mooie alles-in-één oplossing voor in de tuin of op het balkon? Die je vanaf zaadje tot aan de oogst ondersteunt bij de groei van zo’n ecologische tuin? De Sidekick is jouw nieuwe helpende hand in de tuin! Je doet het niet alleen, maar samen met ons.

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.