9x voordelen van (moes)tuinieren op hoogte

11 dec. 2023, door Leo

'Hoe tuinier jij?' Een vraag als deze kan je op vele manieren beantwoorden natuurlijk, maar stel je de vraag aan ons dan antwoorden wij hierop volmondig: 'op hoogte!'. Op hoogte tuinieren, in verhoogde moestuinbakken bijvoorbeeld, heeft wat ons betreft vele voordelen en wij doorlopen ze graag even met je zodat jij jouw tuinplannen in voorbereiding op een nieuw groeiseizoen goed kunt afwegen.

1

Minder zwaar

Tuinieren is leuk, maar wanneer je er dagelijks pijn of ongemakken door ervaart kan dat de pret toch aardig drukken. Met een moestuinbak die op ideale (ergonomische) werkhoogte is afgesteld blijven rug-, knie- en, gewrichtsklachten je bespaard. Tuinieren wordt zo fysiek natuurlijk minder zwaar, en we kunnen ons zomaar voorstellen dat het plezier in tuinieren groeit!

2

Ongestoord groeien

Omdat je planten en gewassen verder van de grond af staan, heb je over het algemeen minder last van ongedierte. Door de hoogte krijgen o.a. slakken namelijk minder kans om mee te snoepen van jouw mooie oogst en kun jij ongestoord blijven groeien.

3

Minder onkruid

Wie een stukje (moestuin)grond heeft, weet dat het taakje 'onkruid wieden' zo vanaf april geregeld op het to-do lijstje verschijnt. En hoewel het dan bij tuinieren hoort, zijn er wat ons betreft wel wat leukere taken op te noemen... Met een moestuinbak op hoogte is onkruid wieden beslist geen wekelijkse to-do meer! Ongewenste onkruidzaden waaien door de hoogte namelijk minder makkelijk jouw zaaibed in. Maar mocht je dan bij tijd en wijle nog eens ergens wat onkruid tegenkomen, dan is deze op hoogte wel veel makkelijker weg te nemen.

4

De deugnietjes

Onder andere mollen, woelratten en – muizen, katten en vogels... In een mum van tijd hebben zij jouw (moes-)tuin op z'n kop gezet. Met een verhoogde moestuinbak worden deze ongewenste gasten in de tuin, en misschien ook wel jouw eigen huisdieren, op afstand gehouden.

5

Lekker warm

Een moestuinbak op hoogte warmt in het voorjaar sneller op, waardoor het groeiseizoen eerder kan beginnen dan wanneer je in de volle grond kweekt. Want die winterse kou, die in het vroege voorjaar wel nog in de volle grond zit, heeft minder invloed op jouw verhoogde bakken.

6

Maak zelf de keuze

Waar je bij het kweken in de volle grond afhankelijk bent van een bepaald type bodem, kun je in een verhoogde moestuinbak vooraf een selectieve bodemkeuze maken die het beste geschikt is voor wat jij wilt laten groeien.

7

Goed zicht

Je kunt het groeiproces in een verhoogde bak optimaal volgen omdat je zo goed zicht hebt op je moestuin. Door de afkadering in je bak is alles netjes en overzichtelijk. Wel zo fijn!

8

Goede drainage

Waar overtollig (regen)water bij een goede plensbui de volle grond vaak nog lange tijd nat houdt, kan het in een verhoogde moestuinbak altijd goed weglopen. Let wel dat op warme, droge dagen de grond in een (verhoogde) bak wat eerder 'uitdroogt'. Dat vraagt op deze dagen soms om extra bewateren!

9

Voor alle leeftijden

Met een moestuinbak op hoogte kun je mensen uit alle leeftijdscategorieën betrekken - samen met kinderen of juist met opa en oma.

Moestuinieren in verhoogde bakken hoeft zeker niet alleen in kleine buitenruimtes. Met deze voordelen kan het overal! Wij moestuinieren graag ergonomisch, makkelijk en optimaal, en qua ruimte zodanig flexibel dat het zonder moeite en afgestemd op de natuur en weersomstandigheden kan worden gedaan. 

Op zoek naar een mooie moestuinbak op hoogte? De Sidekick is jouw nieuwe helpende hand in de tuin! Neem een kijkje hier.

Tuinier jij al op hoogte? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

LEES
VERDER

Een aantal andere leuke blogartikelen die je misschien ook wel interessant vindt!

Een groene start van het nieuwe jaar

7x tips voor de leukste kerstcadeau's voor tuiniers

Samenwerken met je dochter, hoe mooi is dat!