HOE JE DE KLEP VAN DE SIDEKICK ALS KWEEKKAS EN MOESTUINBAK IN EEN IN 3 VERSCHILLENDE STANDEN OPEN ZET

28 apr. 2024, door Laura

Als je al wat langer tuiniert, dan weet je waarschijnlijk wel dat planten een aantal dingen nodig hebben om goed te kunnen groeien. Zonlicht, (warmte) en water zijn je denk ik al wel bekend, maar voldoende luchtcirculatie rondom de plant, en dus wind, is een groeifactor die soms nog wel eens vergeten wordt. Vooral in de nog vroege groeifase van "said" plant. Ik neem je mee in hoe je in de Sidekick als kweekkas die luchtcirculatie tijdig kan bieden door je in deze post meer te vertellen over, yes you guessed it, één van de belangrijkste onderdelen van de Sidekick: de klep!

LUCHTCIRCULATIE IN DE SIDEKICK - HOE, WAAROM EN WANNEER

Om te beginnen vertel ik je graag eerst wat meer over het belang van goede luchtcirculatie tijdens, in dit geval met name, de 'voorkweek-fase'. En met luchtcirculatie bedoel ik dus het daadwerkelijk in en afvoeren van lucht. Dat is belangrijk omdat 1). het de groei van je planten bevordert, en 2). zo onder andere de temperatuur en het vochtgehalte in de Sidekick/kas beter gereguleerd kan worden en daardoor ook het risico op, bijvoorbeeld, schimmels verminderd wordt.

Zodra jouw plantjes beginnen te groeien, hebben ze al frisse lucht nodig om gezond te kunnen groeien. Dat lijkt misschien vroeg - we willen ze vaak zo lang mogelijk beschermen tegen die invloeden van buitenaf - maar het is noodzakelijk. Waarom?

Voorkomen van schimmel: Zaailingen zijn gevoelig voor schimmelziekten, vooral wanneer ze in vochtige omstandigheden worden gekweekt. Goede ventilatie helpt bij het verminderen van vochtigheid rond de zaailingen, waardoor het risico op schimmelgroei wordt verminderd.

Sterke stengelgroei: Net als bij volwassen planten kan blootstelling aan luchtstromen de stengelgroei van zaailingen stimuleren. Dit leidt tot sterkere en gezondere zaailingen die beter bestand zijn tegen omgevingsstressoren.

CO2-uitwisseling: Zaailingen hebben CO2 nodig voor fotosynthese, net als volwassen planten. Goede ventilatie zorgt voor een constante aanvoer van verse lucht met CO2, wat essentieel is voor de groei van de zaailingen.

Regulatie van temperatuur: Ventilatie helpt ook bij het reguleren van de temperatuur rond de zaailingen. Oververhitting kan schadelijk zijn voor zaailingen, dus het hebben van voldoende luchtcirculatie kan helpen bij het handhaven van een optimale temperatuur.

Dus het regelmatig toelaten van frisse lucht is essentieel om onder andere overtollig vocht, warmte en daarmee alles wat we liever niet in de hand werken goed af te kunnen voeren. De klep van de Sidekick is hiervoor in 3 verschillende standen te openen. Helemaal open, half open en in een kierstand. Maar hoe doe je dat nu?

DE KLEP HELEMAAL OPEN

Om de klep helemaal open te zetten gebruik je de twee zogeheten 'penuitzetters' aan de zijkant van de bak. Je begeleidt de penuitzetters naar de klep en laat deze in de achterste twee uitsparingen van de klep vallen. Doe dit altijd op twee punten (zowel links als rechts) voor de meeste stabiliteit en beste veiligheid voor jou. Dat geldt overigens voor alle standen waarin je de klep opent.

DE KLEP HALF OPEN

De klep kan ook half open. Dat is fijn voor als je zaailingen of planten al wat groter zijn, maar je ze nog een klein beetje wilt beschermen tegen regenval of hevige wind. Je laat de penuitzetters nu in de middelste twee uitsparingen van de klep vallen. 

DE KLEP OP EEN KIERSTAND

Voor die luchtcirculatie in de bak in een vroeg stadium kan de klep ook op een daarop afgestemde kierstand. Aan beide zijden van de bak zie je dan naast de penuitzetters ook twee 'draaiknoppen' zitten. Als je deze aan beide zijden van de bak 180 graden draait en je de klep vervolgens rustig neerlegt, zie je dat er nu een fijne opening ontstaat die wind en zuurstof binnenlaat in de bak en dat de klep je jonge plantjes tegelijkertijd nog alle bescherming biedt die ze nodig hebben.

We hebben er een video'tje van gemaakt voor je. Om hem te bekijken klik je op onderstaande knop.

LAAT EEN OPMERKING ACHTER

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Lees verder!

Een aantal andere leuke blogartikelen die je misschien ook wel interessant vindt!