Hoe onderhoud je aluminium?

Hoe onderhoud je aluminium?

Aluminium is een lichtgewichte metaalsoort met weers-/roestbestendige eigenschappen. Onbehandeld aluminium is de basis voor vele producten uit de Sidekick® collectie. Enkele producten krijgen echter geen kleurcoating, maar blijven onbehandeld.

ROESTEN EN OXIDEREN
Hoewel aluminium niet roest zoals ijzer, oxideert het wel. Roesten is een specifieke vorm van oxidatie die ijzer en staal aantast. Wanneer ijzer reageert met zuurstof in de aanwezigheid van water of vocht, vormt het een poreuze, bruine laag van ijzeroxide, die bekend staat als roest. Roest is schadelijk omdat het zich uitbreidt en de structuur van het ijzer of staal verzwakt. 

Oxideren daarentegen verwijst naar de reactie van een metaal met zuurstof, maar dit geldt voor alle metalen, niet alleen voor ijzer. Bij de meeste metalen, waaronder aluminium, leidt oxidatie tot de vorming van een oxidelaag op het oppervlak (witte aanslag). In tegenstelling tot roest is aluminiumoxide echter niet schadelijk voor het metaal. Het is als het ware een zelfbeschermend mechanisme dat het metaal beschermt tegen verdere aantasting en corrosie. Het aluminium onder de oxide laag blijf sterk en onaangetast. Aluminium kan daarom beschouwd worden als een bijzonder duurzame metaalsoort.

SCHOONMAKEN
Meng een oplossing van gelijke delen azijn en water. Dit kan helpen om lichte oxidatie te verwijderen.