Zo oogst je kruiden als Basilicum, Munt en Citroenmelisse

Zo oogst je kruiden als Basilicum, Munt en Citroenmelisse

Er is iets magisch aan het kweken van je eigen kruiden. De geur die vrijkomt als je langs je basilicumplanten strijkt, de verfrissende smaak van munt in je thee, en de subtiele citrustonen van citroenmelisse – het zijn de kleine dingen die een groot verschil maken in je dagelijkse culinaire creaties. En hoe langer we kunnen genieten van deze ultieme versheid in de keuken, hoe blijer je ons maakt. We nemen je mee in hoe je deze kruiden het beste snoeit of knipt voor een durende verse kruidenoogst.

BASILICUM
Basilicum is een onmisbaar kruid in talloze gerechten, van klassieke pesto en kruidenolies tot verse caprese salades waar je niet genoeg van krijgt. In plaats van de basilicumbladeren één voor één van de plant te plukken, gebruik je het beste een schone, scherpe schaar en knip je de stengels net boven een bladknoop weg – dat is het punt waar de bladeren uit de stengel groeien. Dit moedigt de plant aan om zich te vertakken en voller te worden. 

Door regelmatig te oogsten, blijf je nieuwe groei stimuleren en voorkom je dat de plant gaat bloeien. Als kruiden beginnen te bloeien, knip dan de bloemen af om de smaak van de bladeren te behouden.

MUNT
Munt is niet alleen verfrissend in thee, maar ook een heerlijke toevoeging in salades, desserts en cocktails. Net als basilicum knip je ook van de muntplant de toppen van de stengels af. Dit zorgt ervoor dat de plant zich vertakt en voller wordt, wat resulteert in een overvloed aan muntbladeren.

CITROENMELISSE
Citroenmelisse is een veelzijdig kruid dat een subtiele citrussmaak toevoegt aan je gerechten en dranken. Knip van de citroenmelisse de toppen van de stengels af, net boven een bladknoop, om nieuwe groei te bevorderen. Net als bij de andere kruiden, bevordert regelmatig oogsten de gezondheid van de plant en zorgt het voor een continue aanvoer van verse bladeren.

  Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

  3 tips om jouw barbecueavond extra geslaagd te maken

  3 tips om jouw barbecueavond extra geslaagd te maken

  POV: het barbecue seizoen is officieel geopend! 3 tips om de avond extra geslaagd te maken. Lees caption. 1. Maak cocktails, mock-tails of limonade met verse kruiden of groenten. 2....

  Lees meer
  Recept: Verfrissende limonade met Lavendel en 'Lemon Balm'

  Recept: Verfrissende limonade met Lavendel en 'Lemon Balm'

  Deze verfrissende limonade is niet alleen een perfecte manier om af te koelen, maar ook een fijne manier om je hoofd en lichaam te helpen om heerlijk te ontspannen na...

  Lees meer