17 okt. 2023, door Laura

Een Regenboog

Op Wielen

Een kleurrijk moestuinplan afgestemd
op de Sidekick!

Makkelijk en optimaal tuinieren. Je hebt het ons nu misschien al een aantal keer horen zeggen - het is voor ons dan ook de basis in alles wat we doen en bedenken. We willen niets liever dan dat jouw ervaring in de tuin je heel veel plezier oplevert, in plaats van gedoe en frustratie. In de tuin bezig zijn is leuk en iets om van te genieten, en met onze producten hopen we daar alleen nog maar meer aan bij te dragen. Maar niet alleen met onze producten, ook met alles daaromheen. En daarom - vanaf vandaag - leggen we je niets dan liever elke maand een door ons samengesteld ‘Sidekickplan’ voor! Zo nemen we een deel van het denkwerk alvast van je over en kun jij met alle zekerheid beginnen aan jouw (nieuwe) tuinavontuur. We trappen af met een Sidekick vol Snijbiet, Veldsla en Paksoi voor een ‘regenboog op wielen’!

Dit plan is afgestemd op de Sidekick (120 x 60 cm).

Hoe gebruik je 'm?
Zoals je misschien wel weet kun je de Sidekick als kweekkas, maar ook als moestuinbak gebruiken. Vind je het leuk om zelf voor te zaaien en al je zaden beetje bij beetje uit te zien groeien en bloeien tot grote, sterke planten - gebruik de Sidekick dan eerst als kweekkas. Dat proces is niet alleen heel leuk, maar het heeft ook een aantal voordelen! Een van die voordelen is bijvoorbeeld dat je in kunt grijpen wanneer je zaden niet op lijken te komen... Je zaait namelijk voor in potjes of kweektrays, die je gedurende de eerste groeifase een tijdje beschermd in de Sidekick laat staan.

Niet alle soorten zaden zijn geschikt om in potjes of kweektrays voor te zaaien, en dat komt door de stap erna: het verspenen. Verspenen is simpel gezegd het 'uit elkaar halen' van jonge zaailingen. Dat doe je om ze, individueel en in alle ruimte, in een ander potje verder te laten groeien. Deze zaden stop je dan liever direct in de grond. Maar is de Sidekick dan nog wel te gebruiken als kas? En kan ik dan nog wel eerder beginnen?

Goede vraag! Over het algemeen betekent 'voorzaaien' natuurlijk: een aantal weken eerder beginnen! Je start het groeiproces namelijk onder glas, en onder glas wordt het al snel lekker warm. Perfect voor een snelle ontkieming! Omdat de Sidekick een deksel heeft van glas, die zowel helemaal open als dicht kan, is het ongeacht of je nu in potjes begint of direct in de grond mogelijk om een aantal weken eerder te beginnen. Je creëert in beide gevallen het kas-effect. Bonus!

Wanneer de Sidekick is gevuld met grond verdeel je 'm in 8 gelijke vakken van 30 x 30 cm breed. Met de afmetingen van de Sidekick lukt dat precies! Per 30 x 30 cm vak gaan we iets anders laten groeien, hieronder lees je wat en hoe je dat het beste doet!

Wat komt erin?
Snijbiet, veldsla en paksoi - een combinatie van superlekkere, kleurrijke groenten die ook nog eens heel goed samen gaan in de bak! Vooral snijbiet is er is in vele verschillende kleuren. Wil je nu écht een 'regenboog op wielen' creëren, let er dan op bij het bestellen van je zaden dat je kiest voor een gevarieerd palet aan kleuren en soorten ;) Twijfel je om zelf in de weer gaan met zaden? Er zijn ook genoeg (jonge) plantjes verkrijgbaar bij jouw lokale tuincentrum (of bij medetuinliefhebbers) die je op dezelfde afstand uit kunt planten.

Snijbiet

Snijbiet is er in vele verschillende kleurtjes - geel, oranje, groen, rood en zelfs paars! Elke stengel snijbiet die je oogst, is er eentje vol kleur en leven. En het is een makkelijke soort om te laten groeien, ook als je nog maar net begint in de (moes)tuin.

Zaaidiepte
1 cm.

Plantafstand
+/- 15 cm. Per 30 x 30 cm vak heb je ruimte voor min. 4 planten.

Kiemtemperatuur
12˚C +

Aantal zaadjes
2 à 3 per gaatje.

Voorzaaien (onder glas)
feb - mrt.

Zaaien buiten
mrt - aug.

Verspenen
Liever niet! Stop 2 - 3 zaadjes per gaatje (je prikt 4 gaatjes per 30 x 30 cm vak) direct in de grond, geef water en dek het gaatje af met een laagje grond. Dun het teveel dat uiteindelijk opkomt uit waar nodig. Dat doe je door het teveel gewoon meedogenloos weg te knippen. Let wel dat de grootste en/of sterkste plantjes in leven blijven!

Zaai je liever voor in een potje of kweektray, doe dat dan in een potje van de juiste afmeting (+/- 6 cm). Zaai in dit geval 1 zaadje per potje of cel, geef water, dek af met een laagje grond en plant later (op +/- 15 cm afstand) volledig uit. Dun uit waar nodig.

Uitplanten
Gedurende maart - augustus. Als de eerste 2 tot 4 echte blaadjes na de kiemblaadjes verschijnen, kun je het gehele potje (buiten) in de bak uitplanten. De klep is dan dus helemaal geopend.

Oogsten
Doorlopend van mei - november. Oogst zowel de steel als het blad. Oh, en een fijne bonus - snijbiet is een tweejarige plant!

Veldsla

Ook veldsla is er in verschillende soorten te vinden! Het blijven vrij kleine plantjes die goed tegen de kou kunnen. Ze doen het daarom goed in het vroege voorjaar alsook in de winter. Veldsla is vooral een hele fijne basis in salades.

Zaaidiepte
1,5 cm.

Plantafstand
+/- 5 cm. Per 30 x 30 cm vak heb je ruimte voor min. 9 planten.

Kiemtemperatuur
10˚C +

Aantal zaadjes
3 à 4 per gaatje.

Voorzaaien (onder glas)
jan - feb.
sep - okt.

Zaaien buiten
feb - mrt.
aug - sep.

Verspenen
Liever niet! Stop 3 - 4 zaadjes per gaatje (je prikt 9 gaatjes per 30 x 30 cm vak) direct in de grond, geef water en dek het gaatje af met een laagje grond. Uitdunnen is niet per se nodig, de plantjes blijven klein genoeg.

Zaai je liever voor in een potje of kweektray, doe dat dan in een potje van de juiste afmeting (+/- 6 cm) en plant vervolgens volledig uit.

Oogsten
Na zo’n 9 - 10 weken kun je beginnen met oogsten. Verwijder alleen de buitenste blaadjes zodat je langer kunt blijven oogsten!

Paksoi

Een koolsoort waar ook weer heel veel verschillende varianten van zijn - baby, reuzen, tatsoi... Maar net wat je leuker, of lekkerder, vindt ;) Samen met snijbiet is paksoi een hele lekkere soort door bijvoorbeeld een roerbak!

Zaaidiepte
1 cm.

Plantafstand
+/- 30 cm. Per 30 x 30 cm vak heb je ruimte voor min. 1 plant. Vaak is meer ook mogelijk ;)

Kiemtemperatuur
12˚C +

Aantal zaadjes
3 à 4 per potje.

Dit is tatsoi, vergelijkbaar met paksoi!

Voorzaaien (onder glas)
apr - jun.

Zaaien buiten
jun - aug.

Verspenen
Dat kan! Je zaait paksoi dan ook het liefste voor in een (P7) potje of kweektray. Zo blijven je jonge plantjes ook wat langer beschermd tegen invloeden van buitenaf. Per potje of cel stop je 3 - 4 zaadjes, geef water en dek af met een laagje grond. Als de eerste 2 tot 4 echte blaadjes na de kiemblaadjes verschijnen, kun je de plantjes gaan verspenen. Houd het plantje bij de kiemblaadjes vast en haal ze rustig en met veel beleid van elkaar los. Stop elke zaailing vervolgens in een eigen potje om door te groeien.

Uitplanten
mei - aug.

Oogsten
Vanaf 6 weken. Oogst de gehele plant of laat het hart van de plant in leven, dan blijft hij verder groeien. Je oogst dan enkel de buitenste stelen, met het blad.

Het eindresultaat
En dit is dan hoe jouw Sidekick er na enkele weken bij staat - vol heerlijke groenten die je een hele hoop oogst opleveren! Een regenboog op wielen! Snijbiet, veldsla en paksoi gedijen goed in de halfschaduw en hebben regelmatig water nodig. Laat je ons weten als het gelukt is? :)

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

LEES
VERDER

Een aantal andere leuke blogartikelen die je misschien ook wel interessant vindt!

Een rondje door onze fabriek
Hier zijn ze dan!
Wat zeker niet kan ontbreken in jouw Sidekick