De Tuin

VAN TGS

24 okt. 2023, door Laura

Waar de tuin er een aantal jaar geleden voornamelijk verhard bij lag, met hier en daar een pot vol kleurrijke bloemen, komen we voor onze begrippen inmiddels om in 'groen'. Overigens is er aan de volledig verharde tuin niets veranderd, verhard is 'ie nog steeds, en toch... overal waar je kijkt groeit en bloeit er wel iets. Allemaal dankzij onze (oude) vertrouwde Sidekicks! En ik typ 'oude' omdat er stiekem ook nog een aantal oudere prototypes in de tuin staan te shinen. We better put them to good use, niet waar?! Vandaag nemen we je mee in onze tuin en laten we je met liefde zien wat er allemaal in onze Sidekicks groeit. Dus let's go - een rondje in de tuin van TGS!

Tuinieren zonder boekje
In onze tuin staan nog 8 (!) oudere prototypes, ons eerste ontwerp van 1 meter bij 1 meter. Allemaal staan ze vol! Deze zomer met soorten als tomaten, sla, komkommers, wortels, courgettes... En nu met groenten als snijbiet, tatsoi, spinazie, veldsla - eigenlijk die soorten die nog goed in het najaar gedijen. Wij zijn geen tuinders die alles precies volgens het boekje (willen) doen. Wij houden van experimenteren en uitproberen. Zo zijn we, ondanks de 'beperkte' ruimte, toch met soorten als tomaten en courgettes in de weer gegaan. Of dat goed gaat? Nou en of! Oogst in overvloed! Maar omdat we dus niet alles volgens het boekje doen en we als het op tuinieren aankomt ook nog het een en ander 'moeten' leren, ga ik je wel vertellen dat o.a. de courgettes er al zijn uitgehaald. Waarom vraag je je af? Meeldauw. Helaas, helaas. Een beetje meeldauw is natuurlijk helemaal niet erg, maar inmiddels had de schimmel het hele blad bedekt... Hoewel de plant in principe een prachtig zonnig plekje in de tuin had bemachtigd, was het slechte, natte en ook koude weer van afgelopen tijd niet echt bevordelijk voor zijn groei. Oh well, volgend jaar (hopelijk) beter!

Worteltjes in overvloed
Wat ik dit jaar twee keer gezaaid heb zijn worteltjes! Een keer in het voorjaar (geoogst midden in de zomer) en een aantal weken geleden nog eens. In augustus ergens. En die zijn op dit moment nog volop in hun groei. De bak staat lekker vol mee zoals je kunt zien! Omdat ze wat dichter op elkaar gezaaid zijn, worden het geen mega grote wortelen, maar dat hoeft voor mij ook helemaal niet. Hoewel je wortels heel eenvoudig uit kunt dunnen, vind ik de kleintjes eigenlijk net zo lekker ;) Ik laat me verrassen en zie wel waar ik mijn oogstmand uiteindelijk mee mag vullen.

Een goede buur
Van? Yes, de worteltjes! Een goede buur van wortel is bosui, en ook die groeien lekker door in onze Sidekick. Her en der hebben we er al eentje kunnen oogsten, en de smaak is echt fan-tas-tisch!

De winterreuzen
Spinazie wordt al lange tijd gezien als één van de 'Dirty Dozen': het lijstje van meest bespoten groentesoorten. Voor de groei en kweek van spinazie komen namelijk enorm veel bestrijdingsmiddelen te pas, en die zijn alles behalve goed voor ons lichaam en onze gezondheid. Dus, spinazie eten we hier alleen nog maar als ze uit onze eigen Sidekick komt. En niet alleen de winterreuzen overigens. Ik heb voor dit najaar meerdere soorten gezaaid, puur omdat we er zo'n fan van zijn. Vooral bij de pasta, lekkur!

Een onmisbare soort
Als ons lievelingetje krijgt sla - in welke vorm dan ook - ieder seizoen weer een fijn plekje in onze moestuin! We vinden het leuk om elke keer dat we zaaien weer een nieuwe soort uit te proberen, en dit keer was dat 'veldsla' en 'mesclun' (zoals de naam al doet vermoeden, een mengsel van verschillende bladgroenten). De veldsla is nog heel jong - dus geef het nog een week of 6 - en dan kunnen we de bladeren oogsten. Van de mesclun kunnen we dat inmiddels al :)

De nieuwkomers
Mosterdblad en winterpostelein. Van beide soorten had ik wel al eens gehoord, alleen had ik ze nog nooit gezaaid, laat staan gegeten! Voor alles een eerste keer natuurlijk, en op dit moment nog zonder falen. Beide groeien ze namelijk lekker door!

Vergeten en onbekend
Vergeten? Snijbiet! Onbekend? Tatsoi! Althans, in veel gevallen is dat nog zo. Beide soorten vind je namelijk niet zo snel in de winkel/supermarkt, dus des te leuker is het ook om ze zelf te kweken. Gewoon een hele bak vol, net zoals hier ;)

Lekker geurtje!
Als je langs onze Sidekick met kruiden loopt dan zeker! Op dit moment staat er nog peterselie, rozemarijn, tijm en oregano in, en vooral die laatste drie geuren enorm wanneer je ze oogst. Daar kunnen wat mij betreft geen 'supermarkt-kruiden' tegenop!

We zijn super benieuwd naar wat jij in de (moes)tuin zou willen laten groeien, of misschien doe je dat al? Laat het ons weten via een reactie hieronder. Tot snel!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

LEES
VERDER

Een aantal andere leuke blogartikelen die je misschien ook wel interessant vindt!

Wat zeker niet kan ontbreken in jouw Sidekick

Een rondje door onze fabriek

Sidekickplan: 'Een regenboog op wielen'