1 okt. 2023, door Laura

Een ode aan de tuin

Het is oktober, en dat betekent dat de zomer(moes)tuin weer stilletjes aan tot een einde begint te komen/is gekomen. In de tuin is plaats vrijgekomen voor al die lekkere winter-/najaarsgroenten - dat is als je jouw plannen daarop had afgestemd natuurlijk - en tegelijkertijd is daar ook de tijd aangebroken om in alle rust alvast weer wat plannen te gaan maken voor volgend jaar. Vroeg? Ja, misschien. Maar laten we nu eerlijk zijn, wat is er leuker dan je in het najaar alvast te kunnen verheugen op een nieuw groeiseizoen?! Zaden bestellen, de tuin voorbereiden, én misschien ook wel een keuze maken over welke Sidekick straks een plekje in jouw tuin krijgt, en waar... ;) Hoe dan ook, de tuin heeft ons hart en daarom kunnen alle voorbereidingen wat ons betreft niet vroeg genoeg beginnen. En omdat we zo intens van de tuin genieten - dat is het plannen, kweken, oogsten, netjes maken, of gewoon simpelweg tijd spenderen in - lijkt een kleine ode aan de tuin ons daarom niet geheel misplaatst.

DE
LENTETUIN

Ik, en misschien velen met mij, kan het ruiken. De eerste tekenen van de lente. Wanneer het einde van de winter nadert, de eerste zonnestralen mijn gezicht verwarmen en die frisse lentegeur bij vlagen weer mijn neus bereikt, kan mijn geluk niet meer op. En sinds ik ben gaan tuinieren is dit geluk alleen nog maar gegroeid. Want het begin van de lente, betekent natuurlijk ook het begin van een nieuw groeiseizoen in de tuin. Iets waar ik nu elk najaar weer met smart naar uit kijk! En daarom komt het waarschijnlijk ook niet als een verrassing wanneer ik zeg, “de lente is mijn favoriete seizoen in het jaar!”

De tuin is weer netjes opgeruimd en de Sidekicks met daarin de eerste kweektrays staan klaar. De zaden kunnen niet snel genoeg ontkiemen en beginnen aan hun groei om de tuin in de zomer weer rijkelijk te kunnen vullen. Dat vind ik dan ook zo mooi aan de lente. Het is een seizoen van groei. De wereld ontwaakt en alles staat binnen no time weer in bloei. Mijn hart licht op wanneer ik de eerste zaden langzaam maar zeker op zie komen - een teken dat het goed gaat!  

DE
ZOMERTUIN

De tuin is weer omgetoverd tot een oase van groen, geluk en inspiratie - een plek om ultiem tot rust te komen en te genieten. Al is er, afhankelijk van de grootte van je tuin, ook wat werk aan de winkel. Bijzaaien, oogsten, dieven, opbinden, onderhouden, water geven - het blijft een nodig karweitje. Maar eentje waar de tuin je ook telkens weer goed voor beloond! Die kleurrijk gevulde vazen, die oogstmanden vol lekkere groenten en fruit, en die van ver te ruiken verse kruiden voor een finishing touch aan elk gerecht - dat karweitje doe ik met liefde en plezier. Overigens valt dat karweitje nog wel mee met de Sidekick aan mijn zijde. Makkelijk en optimaal tuinieren is een feit ;)

DE
HERFSTTUIN

De zomergroenten hebben hun seizoen weer gehad en in de tuin komt ruimte vrij voor alles wat zich perfect leent voor in de herfst(moes)tuin. Boerenkool, spruiten, bietjes, wortel, het kan allemaal! Laat ik in ieder geval zeggen dat het begin van de herfst zeker nog niet het einde van de tuin betekent. Het is wanneer we dieper het najaar intrekken dat we loslaten. Het was weer een fantastisch tuinjaar, dankbaar voor alle overvloed!

DE
WINTERTUIN

Het is wanneer je je onderdompelt in de wereld van tuinieren dat je je steeds meer bewust wordt van de cyclus van groei, en schoonheid gaat zien in verandering, verstilling en eenvoud. Hoewel de tuin nu niet de plek is om dagelijks in te vertoeven, is wel degelijk op andere manieren van de tuin te genieten. Het is het plannen van, het verheugen op, het voorbereiden van, dat mij net zo veel geluk geeft. En voor je het weet is de tijd alweer aangebroken - haal je tuinspulletjes maar weer tevoorschijn, de tuin is er klaar voor!

Hoe is dat voor jou? Wanneer kun jij het meest van de tuin genieten? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

LEES
VERDER

Een aantal andere leuke blogartikelen die je misschien ook wel interessant vindt!

Hoe wij 'back to nature' doen
Hier zijn ze dan!
Wat zeker niet kan ontbreken in jouw Sidekick