De najaars(moes-)tuin: wat kun je nu doen?

13 nov. 2023, door Laura

Het najaar, soms nog een beetje het vergeten tuinseizoen. Misschien denk je bij het verdwijnen van die warme zomerzon, dat aan het (moes-)tuin seizoen weer een einde is gekomen. Maar niets is minder waar. Hoewel de tuin stilletjes aan wat meer rust oppert, is er toch nog het een en ander te doen: zaaien, oogsten, opruimen - we lopen het rijtje met je af.

Groene bladgroenten

Veldsla, pluksla, mesclun, spinazie, winterpostelein, bladmosterd, het kan allemaal nog! Ze zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens makkelijk om te kweken! Buiten, of op een lichte vensterbank. Omdat al deze soorten om vrij weinig ruimte vragen, kun je er veel van kwijt en is die oogst in overvloed je ook in deze tijd van het jaar gegarandeerd. Wij hebben ze een tijdje terug al in de Sidekicks gezaaid en oogsten er nu volop van!

Laat ze overwinteren
Weeuwenteelt noemen ze dat. En voor soorten als andijvie, rode bieten, verschillende soorten kool, sla en wortels kan dat perfect! Je zaait ze later in het jaar, tilt ze de winter over met een groeispurt die er niet veel later op volgt, om zo eerder in het voorjaar te kunnen oogsten. Zaai ze van midden oktober tot half november voor in een koude bak/onder glas. In de winter lijkt er met je jonge plantjes qua groei niet veel te gebeuren, maar die groeispurt? Die komt! Vergeet niet om je plantjes bij vorst wat extra liefde te geven door ze op tijd af te dekken (met vliesdoek bijvoorbeeld). Geef ook niet te veel water om kans op bevriezen tijdens deze periode te verkleinen. Plant je zaailingen vervolgens uit in maart en oogst vanaf half april.

Een bloeiende lente...

...begint in de herfst. Hoe je soorten als andijvie, rode bieten en sla kunt laten overwinteren in een koude bak/kas, kan dat voor winterharde eenjarige bloemen ook. Zoals de naam al zegt, zijn deze bloemsoorten bestand tegen de koudere temperaturen die onze winters hier in Nederland zo typeren. Zo hebben ze de kou zelfs nodig om goed te kunnen ontkiemen! Zodra je ze in het vroege voorjaar hebt uitgeplant, de dagen weer wat langer worden, en de lentezon weer zijn warmte geeft, kunnen ze met hoge snelheid aan hun groei beginnen. En dat heeft grote, sterke en goed producerende bloemen die ook nog eens vroeger bloeien tot gevolg!

Potten gevuld

Met knoflook of bloembollen. In het najaar planten we ze omdat ook deze een periode van vorst en kou nodig hebben om tot bloei te komen. Zeker een klusje voor nu dus ;)

Winterslaap

Na een vruchtbaar tuinseizoen meteen beginnen met herfstzaaien? Het kan, maar dat hoeft zeker niet! Misschien ben je na een drukke periode in de tuin zelf ook wel even toe aan een kleine winterslaap... In alle rust beginnen aan de voorbereidingen voor een nieuw groeiseizoen is dan perfect! De tuin wacht je gewoon weer op in het vroege voorjaar!

Wat ga jij nog doen in de tuin? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

LEES
VERDER

Een aantal andere leuke blogartikelen die je misschien ook wel interessant vindt!

5x problemen bij het voorzaaien en hoe je ze op kunt lossen

In de tuin van TGS

Sidekickplan: 'Een regenboog op wielen'