7x tips voor de leukste kerstcadeau's voor tuiniers

29 nov. 2023, door Laura

De decembermaand en feestdagen staan weer (!) voor de deur en in onze boeken betekent dat tijd voor 'a season of giving'! Hét perfecte cadeau vinden is alleen niet altijd even zo eenvoudig. Want wat geef je iemand die zijn of haar tijd graag buiten en in de tuin spendeert? In dit artikel vind je 7 leuke ideeën voor tuincadeau's om jouw geliefde deze kerstdagen te verrassen. Van accessoires voor in de tuin of op het balkon, tuingereedschap tot zelfgemaakt lekkers - alles om er ongeacht het prijskaartje ook dit jaar weer een speciale kerst van te kunnen maken.

1. Zaden

Geef je zaden cadeau, dan geef je de ontvanger indirect ook een tuintje cadeau. En hoe mooi is dat?! Wij zijn o.a. gecharmeerd van de bloemzaden van Do It Yourselves of de groentezaden van de Bolster, maar er zijn nog een hele hoop andere (lokale) verkopers van zaden die zeker de moeite waard zijn om eens te bekijken. Het aanbod wil per verkoper nog al eens verschillen namelijk. Vind je het lastig om een goede selectie te maken? Je kunt ook kiezen voor vooraf samengestelde pakketten met verschillende bloem- en/of groentezaden in één pakketje. Dan is het denkwerk alvast voor je gedaan. Je kunt in veel gevallen selecteren op soort, type tuin, standplaats in de tuin, etc. voor een pakketje waar je altijd wel goed mee weg komt!

2. Niets leuker dan zelfgemaakt

En in het kader van 'groen en duurzaam' is er ook niets beter dan zelfgemaakt. Vul een oogstmandje vol lekkers en moois uit de tuin, met verschillende soorten kolen, spruiten of winterworteltjes bijvoorbeeld, ingemaakte groenten, zelfgemaakte dressings, sausjes, zepen of balsems en kruiden. Waar je deze oogstmand dan ook mee wilt en kunt vullen, een persoonlijk, doordacht en speciaal kado is de ontvanger wat ons betreft helemaal gegarandeerd!

3. Een Sidekick

Het zou geen 'TGS gift guide' zijn als we onze eigen Sidekick niet ook even in de spotlight zouden plaatsen, toch?! De Sidekick is hèt ultieme kado voor elke beginnende of ervaren tuinliefhebber of tuinier met; een klein balkon of terras; een tuin maar geen kas; een volledig verharde tuin; een tuin die niet op de schop kan of mag; simpelweg een zwak voor mooie dingen; gewrichts-, knie- of rugklachten; een tuin waarvan niet elk plekje altijd evenveel zonlicht krijgt; de liefste maar ondeugendste huisdieren; de wens voor een alles-in-één tuinoplossing - wat de situatie dan ook mag zijn, de Sidekick is er om ze te ondersteunen in de groei van een super mooi stukje tuin waaruit ze jarenlang en volop zelf kunnen oogsten. Echt een kado voor het leven!

Is de Sidekick nu nèt wat te groot voor onder de kerstboom, dan zijn onze kadobonnen ideaal! Kies zelf de waarde en ontvang een compact, liefdevol pakketje voor een onvergetelijke kerstviering.

4. Een tuinbox vol

Potjes, kweektrays, knipscharen, plantlabels, gieters en ander tuingereedschap; voor iedereen met groene vingers zijn ze onmisbaar! Going the extra mile? Maak er dan een samengestelde toolbox van met bijvoorbeeld tuinhandschoenen, een tuinschaartje, harkje, schort en schepje. Voeg er eventueel nog wat leuke zaadzakjes aan toe en jouw geliefde kan volgend seizoen, zonder ook maar iets te hoeven missen, meteen aan de slag!

5. Droogbloemen

Wat ik zelf altijd heel erg leuk vind zijn gedroogde (thee-)bloemen of kruiden. En natuurlijk al helemaal als ze uit eigen tuin komen! Super leuk om gecombineerd met een drietal kleine vaasjes cadeau te doen of om bij te voegen bij een mooi kook- of receptenboek. Nog specialer? Vul een aantal glazen kerstballen met droogbloemen voor de mooiste kerstset die de ontvanger jaar op jaar weer in de boom kan hangen.

6. Tuinboeken en planners

Als liefhebber van leuke boekjes en planners zou je mij hier in ieder geval onwijs blij mee kunnen maken. Vooral de boeken en tuinplanners boordevol handige tips en tricks, zaaikalenders en checklists, gecombineerd met ruimte voor al jouw eigen tuinplannen, zijn mijn favoriet! Zo worden deze planners echt een soort heilig dagboek met al jouw ervaringen en belangrijke info op één fijne plek.

7. Jonge zaailingen

Het grootste werk heb jij in principe al gedaan, maar de ontvanger kan wel die magische periode van groei nog meemaken. Dat is, als je het mij vraagt, nog veeel leuker dan een al volgroeide bloem. Ik heb dat eens gedaan voor Pasen, met jonge Helianthus zaailingen (Zonnebloem) die enkel nog maar uitgeplant hoefden te worden in de tuin. Nu is het met Pasen natuurlijk al voorjaar, en is uitplanten dan nog maar enkele weekjes weg. Dat maakt het geven van jonge zaailingen natuurlijk net dat beetje makkelijker. Op dit moment moeten zaailingen namelijk nog een tijdje kunnen overwinteren in een koude kas of goed verlichte schuur, en niet iedereen heeft die luxe. Wat je daarom nu kado kunt doen is een (zelfgemaakte) tuincoupon om de ontvanger in het voorjaar vrij te laten 'winkelen' in jouw tuinkas. Hoe leuk is dat?!

Heb jij nog leuke ideeën voor tuincadeau's? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

LEES
VERDER

Een aantal andere leuke blogartikelen die je misschien ook wel interessant vindt!

Samenwerken met je dochter, hoe mooi is dat!

De najaars(moes-)tuin: wat kun je nu doen?

5x problemen bij het voorzaaien en hoe je ze op kunt lossen